Szempontrendszer vonalismereti videófilmekhez és az azt tartalmazó képzési programokhoz

2024. 03. 04.

Tisztelt Partnerek!

 

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a KTI Vasúti Képzési Módszertani Központ (VKMK) összeállította a vasúti járművezetők vonalismereti képzései során egyre nagyobb arányban alkalmazásra kerülő vonalismereti videófilmes oktatóanyagok elkészítéséhez, valamint a videófelvételt tartalmazó képzési programok összeállításához a megfelelő szakmai színvonalat biztosító szempontrendszereket.

A szempontrendszereknek a VKMK honlapján történő közzététele dátumát követően, a vasúti társaságok adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében, a vasúti vonalismereti oktató videófilmeket nem kell jóváhagyásra beküldeni a VKMK-nak, mivel a VKMK általi jóváhagyást a videófelvételt tartalmazó képzési program tekintetében írja elő a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai képzésének és vizsgáztatásának, a vasúti vizsgaközpont és képzőszervezetek működésének, a képzési engedély kiadásának, továbbá a vasúti járművezetői gyakorlat szabályairól szóló19/2011 (V.10.) NFM rendelet 6. § (2a) bekezdése, míg a videófelvételnek a képzési módszertani központ által a honlapján közzétett szempontrendszernek kell megfelelnie (6.§ (3)).

A jogszabályi előírások alkalmazhatósága érdekében a VKMK a videófelvételt tartalmazó képzési programok, valamint a vonalismereti oktatóanyagok (videófelvételek) összeállítására vonatkozó szempontrendszereket a honlapján közzéteszi. Ezek alkalmazása a közzététel dátumától kötelező.