Vasúti társasági vizsgák

2022. 09. 19.
Tisztelt Partnereink!

A vasúti közlekedési hatóság tájékoztatása alapján a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai képzésének és vizsgáztatásának, a vasúti vizsgaközpont és képzőszervezetek működésének, a képzési engedély kiadásának, továbbá a vasúti járművezetői gyakorlat szabályairól szóló 19/2011. (V.10.) NFM rendelet 2021. október 9-től hatályos módosítása alapján a vasúti társaságok csak a vasúti közlekedési hatóság által jóváhagyott vizsgamegnevezések és jóváhagyott vizsgaszabályzat és eljárási rend birtokában szervezhetnek vasúti társasági vizsgákat.
 
A Vasúti Hatósági Főosztály 2022 év elején tájékoztató levelet küldött a vasúti társaságoknak, melyben egy végrehajtható ütemezésről kaptak tájékoztatást az érintettek. Zökkenőmentes végrehajtás érekében 2022. július 1. volt a végdátum, melytől már mindenkinek kötelezően alkalmaznia kell a tavalyi módosításokat.
 
Mivel 2022. augusztus 1-től már csak az új vizsgamegnevezésekkel biztosítható a vasúti társasági vizsgák lebonyolítása.
2022. október 1-től vasúti társasági vizsgát bejelenteni csak a hatóság által jóváhagyott vizsgaszabályzat és eljárási rend, valamint új vasúti társasági vizsgamegnevezések birtokában lehet. Ellenkező esetben a hatályos jogszabályok értelmében a vizsgát el kell utasítani. 
 
Ezen tájékoztató hamarosan elérhető lesz a Közlekedési Hatóság hivatalos honlapján is.